Danske Madanmeldere
  • Forside
  • Årets Ret
    • Nominerede/vindere
    • Konkurrenceprogram
    • Gallamiddag
    • Samarbejdspartnere
    • Vurderingskriterier
    • Ærespris
    • Pressefoto
  • Foreningen
  • Bestyrelsen
  • Kontakt
BEMÆRK at vi 2020 ikke får mulighed for at gennemføre konkurrencen om Årets Ret med publikum.
​Vi forsøger i stedet at sende live fra begivenheden. Følg med her på websitet og facebook.
Hvert år siden 2000 (kåring af retter fra 1999) er Årets Ret blevet kåret. Alle de toneangivende kokke har gennem årene genskabt de nominerede retter for madanmelderne. Og ved den store Gallamiddag om aftenen kåres Årets Ret i de forskellige kategorier.
De nominerede
Konkurrenceprogrammet
Prisfesten
Samarbejdspartnere

De nominerede & vindere til ÅRETS RET & Særpriser 2019

Hovedkategori "HAV"
  1. Jacob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl: Hvide asparges, søsalat, knivmusling
  2. Kristian Arpe-Møller, Formel B: Rimmet kammusling med ærter, fermenteret tomatsaft og citrusurter
  3. VINDER: Nikolai Nørregaard, Kadeau Bornholm: Rå kammusling, syltet hvid asparges & skovmyrer
  4. Søren Selin, AOC: Pære med gigas østers & kamille
  5. Anders Johst, Villa Vest: Østers fra Limfjorden, spidskål, stikkelsbær & persille

Hovedkategori "LAND"
  1. Claus Henriksen, Dragsholm Slot: Lammefjords grøntsager, urter fra haven, sauce på fermenterede grøntsager
  2. Jonas Mikkelsen, Frederiksminde: Tørret knudekål med saltede hvide ribs, courgetter, sesam, Gl. Knas & syrnet fløde
  3. VINDER: René Redzepi & Mette Brink Søberg, noma: Knoldselleri-shawarma
  4. Nicolai Nørregaard, Kadeau Bornholm: Soltørrede tomater & speget lammehjerte​
  5. Brian Mark Hansen, Søllerød Kro: Oksemørbrad, rødbede, kaviar

Hovedkategori "SØDT & OST"
  1. Nick Curtin, Alouette: Mælkeis, citruscreme, olivenolie, kandiseret citrus
  2. VINDER: Brian Mark Hansen, Søllerød Kro: Jordbær, oliven, basilikum-is
  3. Claus Henriksen, Dragsholm Slot: Moseeg, pastinakbark, chokolade & hæg
  4. Kasper Hasse, Falsled Kro: Sommerbær fra haven, creme anglaise, peber & karameliseret citron​
Særpriskategori "BISTRO"
  1. Restaurant Anarki/København
  2. VINDER: Nam Social Dining & Drinks/Aalborg
  3. Restaurant Bacchus/Odense

Særpriskategori "BETJENING"
  1. Jose Santos/Mielcke & Hurtigkarl
  2. Jens Pedersen/ARO
  3. VINDER: Peter Fagerland/Dragsholm Slot

Særpriskategori "UDSKÆNKNING"
  1. Henrik Levinsen/tidl. Roxie
  2. VINDER: Nina Højgaard Jensen/Kong Hans
  3. Saftmenu/Moment - Rikke Storm Overgaard

Særpriskategori "BAR" (tidl. VINBAR)
  1. TATA/Hotel Sanders
  2. VINDER: Broaden & Build
  3. Rouge Oysters

Særpriskategori "SMØRREBRØD"
  1. Restaurant HOS
  2. Selma
  3. VINDER: Aamanns 1921

Danske Madanmelderes 18. udgave af ÅRETS RET blev afholdt søndag den 2. september 2018

De nominerede & vinderne 2018

​Kategori "HAV"
1. Anders Johst, Villa Vest / Slethvar i tern, glaskål, røde stikkelsbær & syltede radiser

2. Andreas Bagh, Marchal, d’Angleterre / Jomfruhummere med artiskokker

3. Rene Redzepi, noma / Søpindsvin​
​
4. Will Smith, Format / Let saltet makrel, yuzu kosho, stikkelsbær & sprød tang
​
5. VINDER Thorsten Schmidt, Barr / Torskehale Barmite
Kategori "LAND"
1. VINDER Eric Vildgaard, Jordnær / Blomkål med kaviar

2. Brian Mark Hansen, Søllerød Kro / Grillet oksehjertetomat med olivenhud

3. Søren Selin, AOC​ / Bagt løg med caviar & hyldeblomst

4. Jakob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl​ / Kalvebrissel, brændt aubergine i svampe-ponzu med sudachi
​
5. Dennis Juhl Jensen, Textur​ / Fermenteret okse, saltet rogn, peberrod & sago
Kategori "SØDT & OST"
1. Kasper Tind Hasse, Falsled Kro​ / "Æble" lavet af hvid chokolade med æblemos

2. Jakob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl​ / Hybenrose med gedemælk

3. VINDER Matt Orlando, Amass​ / Raspberries, Sage, Toasted Porter Grain Cream

4. Kristian Baumann, 108 / Solbærsorbet med hasselnøddemælk

5. Brian Mark Hansen, Søllerød Kro​ / Ølands-ost med havreflager
 ÅRETS SÆRPRISER 2018
BISTRO
  • VINDER Textur
  • Barr
  • Sanchez
BETJENING
  • Morten Steen Andersen, Format
  • VINDER Helle Lieffroy, Restaurant Lieffroy
  • Morten Mag, Den Røde Cottage
UDSKÆNKNING
  • Johan Blasbjerg, Barr
  • Riccardo Marcon, Barabba
  • VINDER Mads Kleppe, noma
Smørrebrød (ny kategori 2018)
  • VINDER Palægade, Kbh.
  • Selma, Kbh.
  • Mortens Kro, Aalborg
Vinbar (ny kategori 2018)
  • VINDER Pasteur, Kbh.
  • LaLou Vinbar, Odense
  • Nr. 30/Nansensgade, Kbh.

Danske Madanmelderes 17. udgave af ÅRETS RET blev afholdt søndag den 27. august 2017.

Vinderne 2017

KATEGORI HAV
Skærising barbecue -Søren Selin, AOC

KATEGORI LAND
Selleri, havgus, skovmærke & hvide asparges -Nicolai Nørregaard, Kadeau

KATEGORI SØDT & OST
Blomme med mere blomme & brun ost -Torsten Vildgaard, Restaurant Studio

KATEGORI BISTRO
Cafe Stranden, Henne Strand


KATEGORI BETJENING
Restaurant Frederikshøj, Aarhus

KATEGORI SNACK
VeVe

KATEGORI UDSKÆNKNING
Christian Nedergaard, Admiralgade 26 - København


Følg med på Facebook.
Hovedtema i 2017 var "Økologi"
I 2017 var der økologi på menuen ved Prisfesten for Årets Ret. Årets råvaresponsor til gallamiddagen var Økologisk Landsforening, som hjælper kokke og professionelle køkkener med at finde de bedste økologiske råvarer og gøre overgangen til økologi let.
Guld-spisemærke

Ny ÅRETS RET-statuette
Foreningen Danske Madanmeldere har I samarbejde med kunstneren Anne Mette Borgkvist udviklet en helt ny statuette; en bronze statuette af fyldepen og gaffel.

“Vi er stolte over at kunne overrække dette kunstværk, der symboliserer anmelderens arbejde, som jo handler om at smage, notere sig indtrykkene og formidle dem videre,” siger foreningens formand, gastronomi-redaktør Ole Troelsø fra Børsen.

Årets Ret er Danske Madanmelderes årlige kåring af de bedste retter, serveret på danske restauranter i det forløbne år. Der nomineres 15 retter til finalen. Samme aften kåres vinderne ved Årets Rets Prisfest, og den ny statuette overrækkes til årets bedste retter i kategorierne 'HAV', 'LAND', 'SØDT & OST' – og i kategorierne årets bedste 'BISTRO', 'BETJENING', 'UDSKÆNKNING' og ‘SNACK'.

Statuetterne 2017 er sponsoret af Sigurd Müller Vinhandel

ÅRETS RET-trofæ

Vinderne i Årets Ret 2016

KATEGORI HAV
Fermenteret selleri & taskekrabbe
  • Jakob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl

KATEGORI LAND
Grøntsagsterrin, tomatvand & kamille
  • Nicolai Nørregaard, Kadeau

KATEGORI SØDT & OST
Polynesisk vanille-is med variation af citrusfrugter
  • Christian Gadient, tidl. Marchal, nu Spontan
ÅRETS SÆRPRISER

BISTRO: Eldorado

BETJENING: Henrik Pedersen, Restaurant Babette

UDSKÆNKNING: Jens Peter Skov, Sallingsund Færgekro

SNACKS: KOKS

Jakob Mielcke
Fermenteret selleri & taskekrabbe
Nicolai Nørregaard
Grøntsagsterrin, tomatvand & kamille
Christian Gadient
Polynesisk vanille-is med variation af citrusfrugter

Vinderne i Årets Ret 2015

KATEGORI HAV
Letsaltet kulmule & kulmule skæl, persille stilke & finsk kaviar i kærnemælk      Rasmus Kofoed, Geranium

KATEGORI LAND
Svovlporesvamp, hyldeblomst & kaviar
Jakob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl

KATEGORI SØDT & OST
Ærter, råmælks-is, grønne jordbær, stikkelsbær & mynte
Daniel Kruse, Restaurant Stammershalle, Bornholm
ÅRETS SÆRPRISER

BISTRO: Bæst

BETJENING: Henrik Petersen, Stammershalle

UDSKÆNKNING: Peter Pepke, Kong Hans

SNACKS: Kiin Kiin

Vinderne i Årets Ret 2014

KATEGORI HAV
Torsk, kål, østers, hamp, brændt smør og ostevalle.
Nicolai Nørregaard, Kadeau


KATEGORI LAND
Kartoffel, andehjerter og hvid ponzu.
Jakob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl


KATEGORI SØDT & OST
Kartoffel og blomme.
Rene Redzepi, noma

ÅRETS SÆRPRISER

BISTRO: KUL

BETJENING: Kadeau

UDSKÆNKNING: Martin Bek, Formel B

SNACKS: AOC

Fotos 2014


Fotos 2013

Picture
Picture

Verdens bedste kokke dyster om Årets Ret

Picture
Picture

Blandt de retter, Danske Madanmeldere har prøvespist i det forløbne år, honoreres den bedste inden for kategorierne:
  • HAV
  • LAND
  • SØDT & OST
VURDERINGSKRITERIER FOR ÅRETS RET

Kriterierne for vurderingen er rettens smag, dens idé og dens udseende.  Vægtningen er følgende:

Smagen - op til 20 points
Idéen - op til 20 points
Udseende - op til 10 points

Et særligt dansk islæt kan honoreres, men det giver ikke ekstra points at sammensætte en ret bestående af kun danske råvarer, hvis der ikke også er en yderligere gennemgående idé i retten. Det velkomponerede og enkle påskønnes, det teknisk veludførte ligeså. Man kan honorere enestående sammensætninger af råvarer og tilberednings-teknikker, selv om en eller flere hidrører fra andre madkulturer end den danske. Der bør være et væsentligt element i retten – bortset fra kokkens arbejdssted – der retfærdiggør, at man retter opmærksomheden mod netop den.


Smagen
Med smag er det tydeligt, hvad der menes – retten skal simpelthen smage godt, og teksturen skal være velgørende. Smagen spiller en stor rolle i Årets Ret. I bedømmelsen gives en kort og koncis beskrivelse af smagens særlige egenskaber: Hvad er det, der gør smagen særligt vederkvægende.

Ideen
Idéen er det sværeste kriterium at beskrive. Idéen bag retten kan måske være et resultat af en udenlandsk koks møde med det danske køkken og den danske kultur. Der kan også være tale om en (ny) fortolkning af en klassisk ret, hvor fortolkningen rummer noget dansk, eksempelvis en dansk ret tilberedt med andre råvarer end forventet. Idéen behøver ikke nødvendigvis at udstråle nytænkning. Retter, som demonstrerer en høj håndværksmæssig kapacitet, favoriseres.

Udseende
Udseende er det sidste kriterium, der skal tages hensyn til. Udseendet vægter mindre end de to foregående kriterier, men retten må – som et minimum – aldrig støde øjet. I bedømmelsen kan man anføre særlige tungtvejende forhold vedrørende udseendet.


SÆRPRISERNE

Bistro
Kald det bistro, brasserie, trattoria eller smørrebrødsrestaurant. Med Årets Bistro hædrer vi årets bedste tiltag indenfor den enkle, men smukke gastronomi, som man finder prisklassen under gourmetrestauranterne.

Udskænkning
Årets udskænkning går til den, det og eller de, som har gjort noget særligt for serveringen af drikkevarer i årets løb. Det være sig en vin- eller ølbar, en sommelier eller et vinkort.

Betjening
Her hædrer vi den gode service. Det være sig det gode værtskab, den virtuose tjener eller spisestedets samlede stab.

Snack
De seneste år er menuerne udbygget i starten. Kald det happer, starter eller amuse - vi kalder det snack og hylder kokkenes vildskab og lyst til nybrud med de små mundfulde inden den rigtige menu begynder.


NOMINERING OG DOMMERPANEL

De 15 nominerede retter bliver udpeget af Danske Madanmeldere.
Ved finalen bedømmes de nominerede retter af et dommerpanel ligeledes bestående af medlemmerne fra Danske Madanmeldere.




Danske Madanmeldere
Bestyrelsen
Foreningen
Kontakt
Årets Ret
Nominerede
Program

Gallamiddag
Sponsorer
Tidligere år
Picture
Alle fotos og tekst - Copyright 2019 Danske Madanmeldere
Fotografer: Flemming Gernyx, Henrik Freek, Rolf Konow. Poul Kofod &
​Søren Gammelmark