Søren GerickeSom kok har Søren Gericke brudt grænser, vist nye veje og inspireret sine fagfæller gennem mere end 40 år. Han har altid brændt for gastronomien, og er i dag som for 40 år siden et menneske, som evner at formidle sin madglæde med samme kraft som et blussende Sankt Hans bål. Tidens store kokke beundrer Søren Gericke for hans pioneradfærd og hans betydning for branchen.
|
Francis Cardenau - Æresprisen 2022Francis Cardenau er en af de mest vellidte kokke på danske restaurantscene gennem de seneste tre årtier.
Cardenau blev født i 1957 i Lourdes for foden af Pyrenæerne i den franske del af Baskerlandet. Kontakten til det danske blev etableret, da Cardenau i 1983 blev souschef på Copenhague i Det Danske Hus på Champs-Élysées. Her stiftede den unge kok bekendtskab med det, som ifølge Cardenau er og bliver den bedste danske råvare, nemlig de danske piger - “de små dyr”, som Francis ynder at kalde dem. Det var her, Francis faldt for smørrebrødsjomfruen Henriette, som siden har været partneren i det private. Cardenau blev så hentet ind som køkkenchef på Søllerød Kro i 1989, da Jørgen Tønnesen, som dengang drev både Kroen og Copenhague, stod og manglede en efterfølger til Michel Michaud. I dag kan det være svært at forstå at Cardeau dengang optrådte som den hysteriske kok, der smed med tallerkenerne og råbte og skreg af sine medarbejdere, for senere har den bare 167 centimeter høje franskmand været kendt som kollektivets mester. Det var således ikke bare Francis’ skarpe kniv og sans for dyb velsmag, men i den grad også det gode holdarbejde på Kommandanten, hvor han styrede køkkenet fra 1995-2000, der gjorde, at restauranten som den første nogensinde i Danmark høstede to stjerner i Michelin guiden i 1997. En perlerække af gode kokke trådte i den periode ud fra køkkenet i Ny Adelgade. Bl.a. Mikkel Maarbjerg og Jens Vestergaard, som senere startede Ensemble og Kristian Arve Møller og Rune Jochumsen, der den dag i dag driver Formel B. Senere bredte Francis som bekendt sit køkken ud til de mange på først Le Sommelier og siden Umami og MASH, indtil det hele for fem år siden blev for meget og den lille franske kok trak stikket, før det blev for sent. Helt pensioneret er Francis Cardenau dog langt fra blevet. Der bliver stadig jævnligt fyret op under Molteni komfuret på landstedet i Nordsjælland, ligesom Francis drager land og rige rundt for at lave mad og deltage i diverse gastronomiske events. |
Michel Michaud - Æresprisen 2019Hvis der er en person på den danske danske restaurantscene, som har staying power, så er det Michel Michaud. Michel startede på kokkeskole i Tarbes som i 13-årig og i dag stadig aktiv i en alder 73.
Michaud i 1971 blev den første køkkenchef på Falsled Kro på Fyn, der siden er gået over i Danmarkshistorien som landets første ægte gourmetrestaurant. Michaud cementerede positionen som manden, der førte det høje franske køkken til det flade Danmark, da han fem år senere var med til at åbne Kong Hans. De sidste 15 år har Michaud huseret på Skagen, ikke mindst på Ruths, men filosofien er den samme. Michaud lægger ikke skjul på, at hans køkken aldrig har været særlig sofistikeret. Kokkens force er den rene, koncentrerede velsmag, opnået gennem præcist kokkehåndværk og ved at insistere på ultimative råvarer. Selv siger kokken - som hader ost (fordi den lugter) og alkoholisme (som han har set nok af på restauranter i ud- og indland) - at han ville ønske, at han havde en større kæft og var bedre til at sprede budskabet. “Jeg ville gerne have haft ti procent af Søren Gericke og ti procent af Claus Meyer,” som chefen selv udtrykker det. |
Claus Meyer - Æresprisen 2018Siden Claus Meyer i 1991 første gang tonede frem på TV-skærmen med ”Meyers Køkken” på DR1 har madentreprenøren i tre årtier været hér, dér og alle vegne i dansk gastronomi fra kantine til haute cuisine. Hvor Meyers aktiviteter forretninger i starten handlede om at importere franske kvalitetsprodukter, er initiativet siden gået i retning af at udvikle det nordiske køkken. Ikke mindst grundlæggelsen af Noma i 2003 hører Meyers største fortjenester, ligesom afholdelsen af Nordisk køkkensymposium og siden hen en række unikke tiltag med introduktion af fødevare, sociale initiativer rundt omkring i verden og nye restauranter. I anerkendelse af denne store indsat tildeles Claus Meyer Danske Madanmelderes “Ærespris 2018”.
|
Søren Brandt Wiuff - Æresprisen 2017Søren Brandt Wiuff er en sjælden plante i Danmarks astronomiske urtehave. Han er alt det, de store grøntproducenter ikke er. Lydhør overfor kokkene som bruger hans produkter, kompromisløs når det handler om at fremelske den bedste smag og flittig så det grænser til det selvdestruktive. Vi kan takke Søren Bondemand (som restaurant Tyvenkokkenhanskoneoghendeselsker kaldte Søren for 20 år siden, da de var blandt de første, som satte Søren Wiuff på kortet) for et udvalg af helt fremragende grøntsager, fra asparges til minimajs, der har været med til at nære den enorme vækst, som dansk gastronomi har oplevet på det kvalitative felt. I anerkendelse af denne store indsats tildeles Søren Wiuff Danske Madanmelderes "Ærespris 2017".
|